Κρητικές σφακιανές Πίτες!!

kritikh-sfakiani-pita

  Οι σφακιανές πίτες εκτός από παραδοσιακή συνταγή είναι νοστιμότατη και για αυτό και εμείς δεν παραλείπουμε να σας την δείξουμε βήμα βήμα μιας και είναι από τις πιο ιδιαίτερες και γευστικές συνταγές της κρητικής κουζίνας.  Η σφακιανή πίτα, όπως  αναδεικνύει και η ονομασία της είναι γέννημα θρέμα των Σφακιών. Η σφακιανόπιτα είναι λεπτή πίτα και θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε με κρέπα γεμιστή. Στην γέμιση της σφακιανής πίτας θα βρεις φρέσκο ανθότυρο, ξυνομυζήθρα ή πηχτόγαλο.

Δείτε περισσότερες Κρητικές συνταγές 

kritikh-sfakiani-pita8

Για τις κρητικές σφακιανές πίτες θα χρειαστούμε :

Υλικά για 6 πίτες 

250 γράμμα ξινή μυζήθρα

250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

10 ml ρακή ή χυμό 1/2 λεμονιού 

125 ml νερό 

15 ml ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

 kritikh-sfakiani-pita1
 
Οδηγίες

Σε ένα μπολ αναμιγνύω το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά προσθέτω το αλεύρι. Ζυμώνω και χωρίζω το μείγμα στα έξι.


kritikh-sfakiani-pita2
 
Με την ξινή μυζήθρα φτιάχνω έξι μπάλες.

kritikh-sfakiani-pita3

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα τμήμα ζύμης στρογγυλό, τοποθετούμε την μπάλα της ξινής μυζήθρας στη μέση και κλείνουμε τυλίγοντας το με τη ζύμη.

kritikh-sfakiani-pita4

Το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.

 
kritikh-sfakiani-pita5
 
Συνεχίζουμε όμοια με όλη τη ζύμη και τις μυζήθρες.

kritikh-sfakiani-pita6

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το τηγάνι και βάζουμε μια μια τις πίτες, ψήνοντας τες και από τις δύο πλευρές.


kritikh-sfakiani-pita7

Σερβίρουμε  ζεστή την σφακιανή πίτα ή κρύα με μέλι.

kritikh-sfakiani-pita9

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 
kritikh-sfakiani-pita10
 
Μυστικά
Μπορείς να καταψύξεις τις πίτες πριν το τηγάνισμα, βάζοντας ανάμεσά τους αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνεις την πίτα να ψηθεί τόσο όσο να αρχίσει να κουνιέται από το τηγάνι.

Η σφακιανή πίτα θέλει μέτρια φωτιά και πολλά γυρίσματα.
    
Το τυρί που θα βάλεις στην σφακιανή πίτα θα πρέπει να είναι στραγγισμένο, ειδικά αν είναι κάποιο μαλακό τυρί.
    
Το τυρί δεν θα πρέπει να είναι παγωμένο όταν έρθει σε επαφή με το ζυμάρι.
    
Πέρνα τον ανθότυρο από την σίτα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τα εξογκώματα καθώς ανοίγεις την πίτα.
    
Στο τηγάνι βάλε λάδι αλείφοντας με χαρτοπετσέτα. Είναι πιο ασφαλές καθώς θα είναι σίγουρο πως δεν θα πέσει παραπάνω ποσότητα.
                                            
kritikh-sfakiani-pita11
από την φίλη μας ioanna bousdoukou που έφτιαξε την συνταγή!





0 comments