Μπακαλιάρος τηγανιτός με σκορδαλιά πατάτας!!!

mpakaliaros-me-skordalia-patatas2
 
Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι και νόστιμη σκορδαλιά έτοιμη να συνοδέψει τον μπακαλιάρο!
 

mpakaliaros-me-skordalia-patatas1

Για τον μπακαλιάρο τηγανιτό με σκορδαλιά πατάτας θα χρειαστούμε :

1 κιλό μπακαλιάρο παστό, ξαρμυρισμένο

200 γραμμάρια νερό 

220 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν 

λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός)

πιπέρι

αρκετό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σκορδαλιά

700 – 800 γραμμάρια  πατάτες βρασμένες

3 σκελίδες σκόρδο

60 γραμμάρια  ξύδι λευκό

230 γραμμάρια  ελαιόλαδο

mpakaliaros-me-skordalia-patatas

Εκτέλεση
Ξαρμύρισμα μπακαλιάρου: Αγοράστε χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου (τα χοντρά φιλέτα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ξαρμυρίζουν πιο εύκολα εφόσον συνήθως είναι πιο αφράτα).

 Αφαιρέστε από την προηγούμενη μέρα την πέτσα και κόψτε το ψάρι σε τετράγωνα κομμάτια. Βάλτε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ με αρκετό νερό, το οποίο θα αλλάζετε κάθε 3-4 ώρες περίπου. 

Ο μπακαλιάρος χρειάζεται από 12-24 ώρες ξαλμύρισμα. 

mpakaliaros-me-skordalia-patatas3

Όσο πιο συχνά αλλάζετε το νερό τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυριστεί. 

Αφού ξαλμυριστεί (δοκιμάστε ένα πολύ μικρό κομματάκι για να βεβαιωθείτε), αφήστε τα κομμάτια σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίσουν πολύ καλά από τα νερά πριν τηγανίσετε.

 Κοιτάξτε καλά κι αφαιρέστε τυχόν κόκαλα που μπορεί να έχουν μείνει πάνω στα φιλέτα σας.

mpakaliaros-me-skordalia-patatas4

Για το κουρκούτι:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Ανακατεύουμε .

Ανακατεύουμε το νερό  με το αλεύρι (το οποίο ρίχνουμε λίγο λίγο μέχρι να έχουμε ένα μέτριο χυλό, ούτε σφιχτό ούτε αραιό). 

mpakaliaros-me-skordalia-patatas5

 Αφήνουμε το χυλό στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε.

mpakaliaros-me-skordalia-patatas6

Αλευρώνουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου .

mpakaliaros-me-skordalia-patatas7

Πριν  χρησιμοποιήσουμε το κουρκούτι  ανακατεύουμε και πάλι και βουτάμε μέσα ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. 

mpakaliaros-me-skordalia-patatas8

Αφήνουμε να στραγγίσει το πολύ κουρκούτι και τα ρίχνουμε μέσα σε βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) που έχουμε ζεστάνει πολύ το ελαιόλαδο. 

mpakaliaros-me-skordalia-patatas9

Αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν γύρω-γύρω. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγει το πολύ λάδι. 

mpakaliaros-me-skordalia-patatas10

Για τη σκορδαλιά: 

Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα τους, έπειτα τις καθαρίζουμε.

Πολτοποιούμε το σκόρδο σε ένα μούλτι με 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο.

Λιώνουμε τις πατάτες στο γουδί, και προσθέτουμε το σκόρδο.

Χτυπάμε με το γουδοχέρι προσθέτοντας σιγά σιγά και εναλλάξ το ξύδι και το λάδι.

Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε.

skordalia-patatas1

Οι πατάτες πρέπει να είναι ζεστές όταν τις βάλουμε στο γουδί η στον κάδο του μίξερ με το 
φτερό.

Οι αναλογίες λάδι, ξύδι και αλάτι είναι πάντα ανάλογες με το προσωπικό μας γούστο.

Η σκορδαλιά δεν πρέπει να “πετάξει” το ελαιόλαδο ούτε και να κάνει ρωγμές (να κόψει με 
άλλα λόγια).

Όσο περνάει η ώρα η σκορδαλιά μας σφίγγει.


Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση !!!

Follow me on Pinterest

Follow me on Instagram 

 

0 comments