Αι -Βασίλης ...το πιο νόστιμο ψωμάκι! | Aspas_recipes

Αι -Βασίλης ...το πιο νόστιμο ψωμάκι!



Υλικά
4 4-1/2 φλιτζάνια αλεύρι για ψωμί
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1-1/2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/4 φλιτζάνι νερό
1/4 φλιτζανιού βούτυρο , κομμένο σε κύβους
2 αυγά
2 σταφίδες
2 κρόκοι αυγών
2 έως 3 σταγόνες κόκκινο χρωμα τροφίμων

 
οδηγίες

Σε ένα μεγάλο μπολ , ανακατέψτε  2 φλιτζάνια αλεύρι , τη ζάχαρη , τη μαγιά και το αλάτι . Σε μια μικρή κατσαρόλα , ζεσταίνουμε το γάλα , το νερό και το βούτυρο. Προσθέτουμε το χλιαρό μείγμα  στα ξηρά συστατικά .Χτυπήστε ακριβώς μέχρι να υγρανθεί . Χτυπάμε τα αυγά μέχρι να γίνει λείο . Ανακατέψτε το υπόλοιπο αλεύρι  για να σχηματίσουμε μια σφιχτή ζύμη .
Απλώστε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει  η ζύμη λεία και ελαστική περίπου 6-8 λεπτά . Τοποθετήστε σε ένα λαδωμένο μπολ .Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί , περίπου 1 ώρα .



Πατήστε την ζύμη κάτω. Τοποθετείστε την σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίστε σε δύο τμήματα , το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο .
Πλάθουμε το μεγαλύτερο μέρος σε ένα επίμηκες τρίγωνο με στρογγυλεμένες γωνίες για το κεφάλι και το καπέλο του Αϊ-Βασίλη .





 
Χωρίστε το μικρότερο μέρος στο μισό . Σχηματίστε  και ισιώστε το ήμισυ σε μια γενειάδα Χρησιμοποιώντας ψαλίδι ή έναν κόφτη πίτσας .




 
Κόψτε σε λωρίδες με ακρίβεια αφήνοντας περιθώριο 1 εκ απο πάνω και προσεκτικα με τα δυό σας χέρια πάρτε την ζύμη και βάλτε στο πρόσωπο του Αϊ-Βασίλη





 

Αν θέλετε περιστρέψτε τις λωρίδες ζύμης σε μπούκλες .





Χρησιμοποιήστε την υπόλοιπη ζύμη για το μουστάκι , τη μύτη , καπέλο pom - pom και γείσο . Πλάθουμε ένα μέρος της ζύμης σε ένα μουστάκι .Ισοπεδώστε για να κόψετε τα άκρα σε μικρές λωρίδες με το ψαλίδι . Τοποθετήστε πάνω στην γενειάδα . Τοποθετήστε μια μικρή μπάλα πάνω από το μουστάκι για τη μύτη . Διπλώστε την άκρη του καπέλου πάνω και προσθέστε μια άλλη μπάλα για pom -pom . Ανοίγουμε ένα στενό κομμάτι της ζύμης για να δημιουργήσετε ένα γείσο καπέλο. Θέστε το  κάτω από το καπέλο .

Με ένα ψαλίδι , κόψτε δύο σχισμές για τα μάτια .Εισάγετε τις σταφίδες στις  σχισμές . Σε ξεχωριστό μικρό μπολ , χτύπησε τον κρόκο κάθε αυγού . Προσθέστε  κόκκινο χρώμα τροφίμων σε ένα κρόκο .Αλείψτε προσεκτικά πάνω από το καπέλο , τη μύτη και τα μάγουλα  Βουρτσίστε τον άλλο  κρόκο πάνω υπόλοιπη ζύμη .
Καλύψτε χαλαρά με αλουμινόχαρτο . Ψήνουμε στους 175 για 15 λεπτά . Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο .Ψήνουμε 10-12 λεπτά περισσότερο ή μέχρι να ροδίσει. 

 πηγή και φώτο συνταγής από εδώ .tasteofhome.com

0 comments